С него разговаря кореспондентът в Брюксел Ангелина Пискова. Ето го и

...
С него разговаря кореспондентът в Брюксел Ангелина Пискова. Ето го и
Коментари Харесай

Владимир Милов: Путин не е приятел на България. Единственият му интерес е да насади правителство на мафията

С него беседва кореспондентът в Брюксел Ангелина Пискова.


 

Ето го и цялото изявление:

 

- В петък стана прочут 11-ият санкционен пакет, който е ориентиран към заобикалянето на глобите против Русия. Според вас, ще реализира ли задачите си?

- Смятам, че това е значима стъпка, която дълго се обсъждаше. В Европа доста хора се притесняваха, че, ето, вкарваме наказания против режима на Путин, само че засягаме трети страни - дали е добре, или не. Радвам се, че в това отношение нещата се придвижиха. Брюксел призна, че заобикалянето на глобите от трети страни не е непряк въпрос сред Русия и Европа и че в случай че Европа желае глобите да работят, тя би трябвало да изпраща сигнал за това. И той е, че не би трябвало да се оказва помощ за заобикалянето им. Аз не виждам някакви изключителни сензации в 11-ия пакет.  Но най-накрая се призна, че заобикалянето им е основен проблем, който оказва помощ на Путин. Затова се надявам, че от него ще има резултати и заключения, че ще продължава натискът в вярна посока

- Имате ли данни за заобикаляне на глобите от страни от Европейски Съюз и по-конкретно за България?

- Моите сътрудници от " Свободна Русия " много в детайли проучиха интервенциите по вноса и износа и присъединяване в тях на другите страни от Европейски Съюз, в това число и за доставки на артикули с двойно предопределение. Там участва и България - може би не в толкоз огромен мащаб, само че има български компании, за които има съмнение, че са подпомагали заобикалянето на глобите. И това е неизбежно - такива компании постоянно ще се появяват. Това би трябвало да е мотив за съществено обществено разискване. Аз, да вземем за пример, от две години съм напуснал Русия и пребивавам в Литва и там също бяха осветени някои компании. Литва заема много безапелационна обществена позиция във връзка с Путин, само че виждаме, че литовски компании доставят уреди за нощно виждане на Русия, които са доста значими за провеждането на бойни дейности през нощта.  Всичко това би трябвало да се проверява и тези благоприятни условия да се прекратят. Нещата явно се движат към това, че в случай че Путин не приключи експанзията си по отношение на Украйна, то тогава ще би трябвало да се вкара цялостно комерсиално ембарго. И считам, че доста хора в Европа би трябвало реалистично да се приготвят за това. 

- България обаче е една от страните, които са много другарски настроени към режима на Путин. Това се базира и на исторически и културни връзки с Русия. Смятате ли, че това ще се преодолее елементарно, още повече, че пропагандата на Кремъл е доста мощна?

- Знаете ли, тук ми се коства, че има две неща. Първото е, че хората бъркат Русия, нейния народ, история и просвета с режима, който сега е на власт. Трудно е да се разбере от разстояние, че това са напълно разнообразни неща. Путин и неговата върхушка не са Русия. Това е мафия, която е превзела Русия нелегално. Ако погледнете кой орган през днешния ден на процедура взема всички решенията в Русия и управлява страната, то това е Съветът за сигурност.

 

Голямото болшинство в него са силовици - от армията и службата за сигурност, които никой на никое място не е избирал. Това е просто хунта - класическа, латиноамериканска. И от името на Русия те правят неща, които никой в никакъв случай не е желал от тях, нито им е давал компетенции за това. Например, както Путин самичък се преизбра за нов мандат през 2018-та година. Първо, той направи това посредством колосални нарушавания, като не позволи до изборите главния си съперник Алексей Навални. Ако обаче беше споделил, че през този нов мандат ще нападне Украйна, съм уверен, че нямаше да го изберат. Затова той мълчеше и атакува по-късно, когато получи мандата.

 

Така че е доста значимо да се разграничава тази ръководеща хунта и останалата част от Русия. Аз разбирам благосклонностите към Русия и съветския народ, само че никой през днешния ден не им нанася толкоз щета, колкото Путин.  Не можех да си показва, че в разнообразни страни по света ще анулират спектакли по творбите на Пушкин и Достоевски. Има и втори миг. Аз в България съм бил нееднократно и виждам, че доста хора са скептично настроени към Запада, Европейски Съюз и НАТО и в известна степен за това има справедливи аргументи.

 

Например, аз персонално считам за колосална неточност от страна на Европейски Съюз, че до момента България не е призната в Шенген. Навсякъде и в Брюксел, и в други европейски страни споделям, че измежду доста хора в България поради всевъзможни въпроси, в това число и по този, се образува отношение, че е някъде в периферията и не е доста значима за Европейски Съюз. И тук стартира да работи логиката, че врагът на моя зложелател е мой другар. Тоест, ние не обичаме Брюксел и НАТО, а срещу тях е Путин, значи, той е добър. Не, той не е добър. Ако в България има въпроси съм Европейски Съюз и НАТО, то те би трябвало да се вземат решение.

 

Признавам, че част от тези въпроси са обективни, само че Путин не е другар. Той е човек, който работи единствено за своите ползи, а в България ползата му е единствено един - посредством своята агитация и сътрудниците на въздействие да насади някакво пропутинско държавно управление, което да дои България в полза на путинската мафия. Точно по този начин ставаше във всяка друга страна. Скоро разговарях с мои сътрудници политици от Армения и те ми споделиха: " Всички се карат на Украйна и Грузия за това, че са избрали курс към Европейски Съюз и НАТО. И по тази причина им се появиха проблеми с Русия.

 

Но ние не избрахме подобен курс, а на съдействие с Русия и участие в Договора за групова сигурност и все пак имаме проблеми с Русия ". Путин в действителност ги съобщи, не ги отбрани в спора с Азербайджан. Вижте и Беларус, която също не възнамеряваше да влиза в Европейски Съюз и в НАТО, само че изпитва грамаден стопански напън - всичките й активи ги взеха " Газпром " и съветските банки на путинските компании и на процедура тя се трансформира в постеля за неговия режим. Затова в случай че си мислите, че Путин ще ви отбрани от Европейски Съюз и НАТО - не. Ние в съветската съпротива доста постоянно приказваме на всички места, че съгласно нас на България е нужна повече поддръжка и би трябвало да се приключи съпротивата против нейното приемане в Шенген. 

- Тук обаче има обвинявания към България, че не охранява задоволително добре външните граници на Европейски Съюз, бяха открити и мъртви мигранти на наша територия....

- Да, това безспорно е истина. Следя деликатно тези диалози и виждам, че претенциите към България са обективни. Но към това може да се подходи другояче. Хърватия, да вземем за пример, беше призната по-късно в Европейски Съюз, само че към този момент е и в Шенген, и в еврозоната. И в тази ситуация се виждаше, че имаше повече взаимно напредване един към различен. Не, като да кажем, нещо не сте изпълнили, значи ще използваме това, както прави Нидерландия - главният съперник на влизането на България в Шенген. А за какво просто не дойдат и не оказват помощ да се сътвори ефикасна система за граничен надзор?

 

Тоест, да се влага в това България да стане пълновръстен член на Шенген, което ще е от изгода на всички. Знам, че в Европейски Съюз доста хора схващат това, макар своите по-тесни ползи и бюрокрацията. Европейски Съюз обаче е такава мощ, която през последните десетилетия работеше за нещо положително. Хората се почувстваха по-добре от това, че той се появи и укрепна. Путинската мафия и хунта не е опция. Тя не прави нищо положително за никого. Така че като ви се появяват някакви проблеми с Брюксел, то това не значи, че Путин е добър. 

- Като заместник-министър на енергетиката, въпреки и преди много време, спомняте ли си да сте водили договаряния с България за доставки на газ и има ли нещо забавно, което бихте желали да ни разкажете?

- Не съм водил договаряния, по-скоро съм се занимавал със стратегическа политика и да вземем за пример, бях създател на промяната на " Газпром ". Исках да го разделя на части, с цел да имаме конкурентен пазар, а не просто монопол. Винаги съм казвал на хората в България нещо просто: " Имате големи благоприятни условия, с цел да излезете от зависимостта си от Русия. Например, сондирайте Черно море ". Помня, че бях в България преди повече от 10 години и тогава споделях това, и едвам предходната година бяха издадени лицензи за тази цел.

 

Защото толкоз време? Турция откри и задейства голямо находище и скоро ще стане експортьор на газ. Миналата година Румъния, която е покрай вас, стартира да развива добива си в шелфа. Сега ще се създава и Средиземноморският газов хъб за Кипър и Израел. Така че благоприятни условия има. Просто някои хора по инерция считат, че  има единствено един огромен " Газпром " на Изток и целият газ е там. А би трябвало да се тича и да се търси. Вижте, да вземем за пример, италианците и Марио Драги. Веднага щом стартира войната, какъв брой страни пропътуваха, с цел да намерят газ.  И в този момент Италия понижи зависимостта си от съветско синьо гориво до най-малко и мина на други снабдители. И вие можете да извършите същото.  Тази взаимозависимост от " Газпром " не би трябвало да виси над вас като проклинание.

- Но евентуално знаете, че Русия приключи напълно доставките на газ за България.....

- По мотив прекъсването на доставките, разбрахме, че в този момент оттова беседват с Турция, с цел да провеждат газов хъб и жестоко казано, да изперат съветския газ, да го оцветят като турски и да го доставят къде - на вас!  Тоест, те желаят да се върнат пребоядисани на вашия пазар. Затова ми се коства, че е значимо да се мисли по какъв начин да се намерят други способи, в това число и да разработвате ваши залежи. Вие имате такива благоприятни условия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР